Reiseguide om Gran Canaria

Slider

[8][feriesteder][slider-top][Nye Inlegg]

Et møte med helsevesenet på Gran Canaria

| Ingen kommentar
Coronakrisen herjer jo over hele verden, og tenkte derfor å fortelle litt om mitt møte med det spanske helsevesenet på Gran Canaria nå i denne uken som har gått. Som astmatiker har jeg vært litt tett i brystet siden den store Calimaen eller sandstormen som lå over Kanariøyene i slutten av februar. 

Når dette ikke gikk over utover i april, så begynner man jo å lure litt og ringte derfor til den Kanariske hjelpetelefonen for smittespørsmål på torsdag den 9. april (Tlf: 900 112 061). Fikk beskjed om å ikke gå utenfor døra uansett og anbefalt å laste ned en app du finner ved å søke opp "Asistencia COVID-19" på appstore. Merk; denne skal kun benyttes om du har symptomer. Denne er kun for fastboende, og du fyller i hvilke symptomer du har, om du har feber, hoste etc. Hadde bare litt hoste og litt pusteproblemer som følge av astmaen, og puncha inn dette i appen på torsdag kveld.

Tidlig fredag morgen kom den første telefonen fra noen i helsevesenet, med spørsmål om allmentillstand og vi gikk igjennom symptomene. Neste telefon kom fredag ettermiddag med den samme prosedyren. Det samme skjedde på lørdag 2 ganger, og fikk hele tiden beskjed om at hvis det ble værre skulle jeg ringe 112 med en gang.

På søndag begynner det å skje litt. Fortsatt ingen feber, men har blitt merkbart tettere i brystet. Forteller det når de ringer den første gangen og får resept på en litt sterkere astmaspray enn den jeg vanligvis bruker. Bare å vise helsekortet på apoteket, men har jo ikke lov til å gå ut, så sendte bilde av kortet til en kamerat som får henta det på apoteket uten problem. Pris: 44 Euro, men med resepten så koster den 4,40. Så kommer det ny telefon om at det er coronatesting på gang! En halvtime senere ringer det på døra og 2 sykepleiere som ser ut som astronauter, deler først ut munnbind og så kommer de inn og gjennomfører testen. Forteller at det kan ta noen dager før testresultatet er klart.

Mandag skjer det ikke så mye bortsett fra de 2 obligatoriske telefonsamtalene, men får også en telefon fra fastlegen som går igjennom det samme. På tirsdag begynner det å skje ting igjen. Er fortsatt i dårlig form og fastlegen vil etter litt konsultasjon med sine kollegaer ta røngtenbilde for å sjekke hva som kan være feil. Får ikke lov til å kjøre selv, og blir dermed beordret til å ringe 112 for å kjøre ambulanse til sykehuset. De ser også ut som astronauter og med blålys på(!) drar vi til Hospital Insular i Las Palmas. Etter litt venting er det inn for å ta røngten, og så vente på resultatet. Totalt er vi 9 stykker der samtidig, alle i samme ærend og aldersmessig er nok alle mellom 30 og 50 år. Vi sitter der med munnbind og hansker med 3 meters avstand og småprater litt og forsøker å holde humøret oppe, men det er en merkbar trykket stemning. Til slutt kommer beskjeden om at bildet ser ok ut og at det trolig ikke er corona, men er snakk om en vanlig lungebetennelse. De fleste andre får også samme diagnose... Drar innom apoteket på vei hjem og henter ut litt av hvert.

På onsdag er det kun 1 oppfølging fra fastlegen på telefon og det samme i dag hvor testresultatet kommer og jeg har testet negativt for coronaviruset! Er nå i litt bedre form, så trolig fungerer medisinene som de skal. Vil bli oppringt igjen i morgen, og så hver 3. dag fram til den 22. april, men er fortsatt i full isolasjon fram til da. Hvis alt går etter planen blir jeg da friskmeldt og kan da gå på butikken igjen en gang i uka. Alt i alt synes det var en bra oppfølging av det Kanariske helsevesenet.
Del denne posten med andre :