Reiseguide om Gran Canaria

Slider

[8][feriesteder][slider-top][Nye Inlegg]

Hvorfor er du tryggere på Gran Canaria?

| Ingen kommentar
I disse Corona-tider kan det være smart å se på hva som er farlig og hva som er fakta. Se her hvorfor det kanskje er like greit å være på Gran Canaria i tiden som kommer!

Det er greit å være engstelig for smitte, men det kan være fornuftig å se på ting i litt perspektiv når uansett hele verden går vei av bane for å kjøpe toalettpapir, ris og pasta for 4 uker framover. Både i Norge og på Gran Canaria er i dag hyllene tomme på de fleste supermarkeder, fordi folk hamstrer matvarer på grunn av virusangst. Man skal jo egentlig ikke spøke for mye med dette, men det som kjøpes mest for tiden er jo ris og pasta som kommer fra Kina og Italia... men men... Hvorfor er det tryggere å være "virusfast" på Gran Canaria enn å være i Norge?

1. I dag lørdag den 14. mars passerer Norge såvidt 1.000 Corona-smittede. I Spania som har en nesten ti ganger større befolkning er det 4.500 smittede samme tid. Det er altså vesentlig større smittefare i Norge i og med at en betydelig større andel av befolkningen i Norge er smittet enn i Spania. Samtidig ser man at antall smittede øker raskere i Norge enn i Spania for tiden. Av disse er i hovedsak de fleste smittede på det spanske fastlandet og ikke på Kanariøyene, hvor de totalt smittede fortsatt ligger under 100 personer på alle øyene.

2. En teori sier at av biologiske grunner håndterer slike virus ikke temperaturer over 30 grader. Eksperter sier at de høyere temperaturene man vil komme til å oppleve i Spania neste måned merkbart vil bremse viruset. Folk flest vet godt at man oftere blir forkjølet i Norge enn i det gode klimaet på Gran Canaria. Viruset vil overleve i mye kortere tid utenfor organismen når når luft-temperaturen utendørs er over 26 grader. Men dette er kun en teori og ikke bekreftet.

3. Det er nesten ingen smitte blant «spanjoler flest». Over 90% av de som er smittet på Kanariøyene er smittet utenfor landet. Det er primært mennesker som har vært på reise i land som Italia og deres nærmeste som har dratt med seg smitte til  Gran Canaria.

4. For folk flest vil symptomene tilsvare en vanlig forkjølelse eller influensa. Kun de med uvanlig dårlig helse vil ha reelle helseproblemer som følge av Corona-viruset. Influensasesongen er mer eller mindre allerede over på Gran Canaria og resten av Kanariøyene på grunn det gode klimaet. Dette betyr ikke at det er ufarlig, men noe man bør ha i bakhodet.

5. Det spanske og kanariske helsevesenet er godt utrustet til å håndtere situasjonen. Helsevesenet i Spania er rangert som ett av verdens absolutt beste. Og man har i Spania ett stort antall private klinikker og sykehus i tillegg til det offentlige. Helsevesenet i Norge er rangert vesentlig lavere i følge en rekke internasjonale undersøkelser. I Norge er det private tilbudet i stor grad knyttet til kosmetiske inngrep og i mindre grad allmenn medisin. Smitten kom til Spania før den kom til Norge så man har allerede opparbeidet seg mer erfaring i Spania. Samtidig er progresjonen i sykdommen kommet lengre i Spania enn i Norge. Man vil tro se at smitten flater ut tidligere i Spania enn i Norge.

6. Det er mye større risiko for å bli smittet innendørs. Folk deler mer luft i lukkede rom så ekspertene ser over hele verden frem til at temperaturene øker, slik at folk vil tilbringe mer tid utendørs hvor det er betydelig lavere smitte-risiko. Temperaturene vil trolig passere 25 grader de fleste steder på Gran Canaria når vi nå nærmer oss påsken. Selv om mange allerede tilbringer mye mere tid utendørs i det milde klimaet, er også et tørt klima bedre til å begrense et luftbårent virus.

Hvor farlig er egentlig Corona-viruset?


Sammenliknet med en helt vanlig influensasmitte har viruset en dødelighet som er noe høyere enn en vanlig influensa, en sykdom som nesten ingen frykter i dagens samfunn. Dette med dagens kjennskap til viruset og hvordan pasienter kan behandles. Hvert år dør mellom 900 og 1700 personer av helt vanlig influensa i Norge. Ville du helst ha vært på Gran Canaria eller i Norge i disse virus-tider?
Del denne posten med andre :