Reiseguide om Gran Canaria

Slider

[8][feriesteder][slider-top][Nye Inlegg]

Guanchene på Gran Canaria

| Ingen kommentar


Guanchene var urfolket på Kanariøyene, inkludert Gran Canaria. De antas å ha bodd på øyene i minst 2000 år før de første europeerne kom hit på 1400-tallet, men noen tror de kan ha bodd her for så lenge som 25.000 år siden. Mange mener at Guanchene var av bereberisk opprinnelse og hadde en egen kultur, språk og religion som var forskjellig fra de nærliggende kulturene på det afrikanske fastlandet. Men det er ikke 100 % bekreftet hvor de egentlig kom fra, ei heller hvordan de kom seg over til øygruppen, eller med andre ord med hvilken type av båt eller farkost.


Guanchene levde i et jordbrukssamfunn og drev blant annet med kvegdrift og korndyrking. De bodde i små landsbyer og hadde også et hierarkisk sosialt system, med en adelsklasse som styrte over mindre grupper av folk. Guanchene hadde også sine egne ritualer og kulturell praksis, inkludert mumifisering av de døde og huleritualer.

 

Da de spanske erobrerne ankom øyene på 1400-tallet, møtte de motstand fra guanchene, men til tross for dette ble øyene gradvis erobret av Spanjolene. Guanchene ble tvunget til å tilpasse seg europeisk kultur og religion, og i dag er det lite som gjenstår av den opprinnelige guanche-kulturen. Likevel har noen av de arkeologiske funnene og kulturminnene fra guanchetiden blitt bevart og gir oss et innblikk i denne unike urbefolkningens historie.

 

Selve navnet Guanche var egentlig navnet på en person som kom fra Tenerife, selv om det gjerne blir brukt som samlebetegnelse på hele urfolket på Kanariøyene. Noen mener også at det var Tamaran som var navnet på Guanchene, noe som også var det gamle navnet på øya Gran Canaria. Tamaran stammer kanskje fra det arabiske ordet "Tamar" som betyr palmelund, som igjen kanskje kan gi en indikasjon på hvor Guanchene egentlig kom fra. De lærde strides fortsatt om hva som er helt riktig både på navn og opprinnelse.

 

Mange trodde at Guanchene ble utryddet av Spanjolene når de tok over øyene for omlag 500 år siden. Men DNA-studier som har blitt gjort de siste årene, viser at mange av dagens Kanariere fortsatt har arvestoff fra urinnbyggerne. Størst andel finner vi i dag på La Gomera, hvor ca halvparten av DNA-et til innbyggerne stammer fra Guanchene, men det er tilstede på alle øyene. Studiene som har blitt gjort på Universitetet i La Laguna på Tenerife, viser også at det er stor sansynlighet for at dagens Kanariere er etterkommere etter Berberne i Nord-Afrika.


Mange gatenavn på Gran Canaria, har i dag navn som er inspirert fra Guanchene. Som for eksempel Guanarteme som var kongen eller lignede, Faycan som var nestkommanderene eller prest, Tamaran som nevnt over og Acoran som var den viktigste guden. Det finnes flere steder du kan besøke på Gran Canaria, for å få god info om hvordan Guanchene levde på øya for mange hundre år siden. 


 

Mundo Aborigen ovenfor Maspalomas


Cenobio de Valeron vest for Las Palmas


La Fortaleza ovenfor Vecindario


Cuatro Puertas ovenfor flyplassen


El Museo Canario i Las Palmas


 

Dette er alle steder du kan besøke på en liten halvdags-tur, men det kan være kjekt med en leiebil, for bussforbindelsene oppover i dalene og fjellene er ikke all verdens å skryte av. Mer beskrivelse og veiforklaringer finner du ved å klikke på linkene over. Da får du ikke bare en flott utflukt, men lærer samtidig litt mer om hvordan Guanchene levde på Gran Canaria for mange hundre år siden. God tur!

Del denne posten med andre :