Reiseguide om Gran Canaria

Slider

[8][feriesteder][slider-top][Nye Inlegg]

Cuatro Puertas

| Ingen kommentar

 

Det finnes mange spennende arkeologiske plasser å besøke på Gran Canaria, og Cuarto Puertas som ligger bare 10 minutter med bil fra flyplassen er en av disse.

Du kommer deg enklest dit ved å svinge av fra motorveien GC-1 rett etter flyplassen på vei nordover på vei GC-140 ved Ojos de Garza, og følger bare veien oppover til du kommer til rundkjøringen Cruce Cuatro Puertas, hvor du svinger venstre på GC-100. Derfra følger du bare skiltene videre oppover og parkerer bare når det ikke går å kjøre noe lenger.

Link til Google Maps her.

Cuatro Puertas er en kunstig hule utskåret for hånd i en gammel vulkan, som ligger omtrent 300 meter over havet i Bermeja-fjellet. Navnet skyldes de fire inngangene, eller dørene, som gir vei til den store hallen. I dette enorme rommet kan vi se noen tegn inngravert på veggene som i dag forblir et mysterium for det vitenskapelige samfunnet, selv om en av hypotesene som blir vurdert, er at på dette “magiske” stedet så ble religiøse handlinger praktisert, selv om ingen vet med sikkerhet.

Den mest slående funksjonen er at du fra dette rommet, på grunn av beliggenheten, kan se solstråler som kommer inn i hulen dagene før og etter sommersolverv. Strålene fra den stigende solen kommer inn gjennom den andre døren, og lyser mot bakveggen, og motsatt ved solnedgang kommer de inn gjennom den tredje og fjerde døren. Strålene går gjennom gulvet i hulen til de når sørøstveggen og berører den lille "skålen" i hjørnet rett før solen går ned. 

I den høyeste delen av fjellet finner du det som kalles "almogarén", stedet for tilbedelse av naturens guddommeligheter. Fra toppen her kan du også få tilgang til andre huler, der "La Cueva de los Papeles" skiller seg ut, med helleristningene fra flere trekanter. Det antas at dette historiske komplekset ble brukt både som et hushjelpshus, men også for offerplasser og ritualer for å ære naturen.

En sti videre fører deg til sentrum av "byen" hvor du finner en gruppe med huler kalt "Los Pilares", disse hulene er forbundet med hverandre av veier, trapper og tunneler skåret i fjellet.

Siden 1972 regnes Cuatro Puertas som et historisk-kunstnerisk monument. Det finnes ikke toalett eller en bar/restaurant her, så det kan være lurt å ta med vann og kanskje noe å spise på, hvis du ikke heller vil ta lunchen i Telde eller Ingenio etter turen. På dagene nær sommersolverv gjennomfører den Astronomiske foreningen på Kanariøyene gratis guidede turer for å forklare helheten om Cuatro Puertas og dens forhold til stjernene.

Se bilder fra Cuatro Puertas på Facebooksiden her

Det er gratis å besøke Cuatro Puertas, og dette er en flott mulighet til å lære mer om Gran Canaria og Kanariøyene og deres fortid. En spesiell og litt annerledes utflukt. God Tur!

Del denne posten med andre :