Reiseguide om Gran Canaria

Slider

[8][feriesteder][slider-top][Nye Inlegg]

Hvorfor kjøper så mange bolig på Gran Canaria?

| Ingen kommentar
Gran Canaria har egentlig det meste. Et av verdens beste klima med sol omtrent hele året, i hvert fall hvis du er på sørsiden av øya. Noen utrolige flotte strender, god mat, hyggelig lokalbefolkning og hele øya er egentlig et trygt og sikkert sted. Kombinerer du alt dette, så forstår du sikkert hvorfor Gran Canaria er en av de mest populære stedene hvor skandinaver kjøper seg en feriebolig, men også et sted som flere velger å bosette seg fast.

Når man skal kjøpe en bolig på Gran Canaria, er det viktig at man velger seg rett område, for selv om det ikke er så lange avstander på øya, kan forskjellene på de ulike byene være det som gjør at man trives eller ei. For selv om dette er ferieøy nummer en, så kommer også hverdagen hvis man har valgt å bosette seg her i lengre perioder. Da kan det være greit at man har det man behøver i ganske umiddelbar nærhet.


Klimaet er hovedgrunnen?

Den største grunnen til at mange velger å kjøpe bolig på Gran Canaria er nok det stabile klimaet. Øya er delt inn i flere klimasoner, hvor den de fleste kjenner til er den stabile og solsikre delen på sørsiden av øya, hvor alle de kjente turistområdene ligger. Dette beltet fra Bahia Feliz til Mogan har over 320 soldager per år, og er spesielt gunstig for personer med ulike helseplager som revmatisme, psoriasis, astma og andre typer hvor varmen hjelper. Men det gjør også noe med humøret, når man vet at det i Norge er kaldt fra november til april, mens man på Gran Canaria kan bade i havet til og med i desember måned! Klimaet fører også til at man kan leve mye mer sosialt, fordi man kan være utendørs å treffe andre hele vinteren, i motsetning til lengre nordover hvor mange blir sittende innendørs vinterstid.

Det finnes også flere treffpunkter for skandinavere på Gran Canaria, og de fleste finner du i San Agustin, Arguineguin og Puerto Rico, hvor hovedvekten har valgt å slå seg ned. Den Skandinaviske Klubben i San Agustin og den Norske Klubben i Arguineguin er to eksempler, men det finnes etterhvert også en rekke grupper på Facebook, som fungerer som møtessted for skandinaver som vil treffe andre. Bare å søke etter f.eks: gcfriends, nordmenn i puerto rico, skandinavere på gran canaria, vi som trives på gran canaria eller gran canaria for alle, for å nevne noen.


Skoler og Helsetilbud

Både skolevesenet og helsevesenet i Spania er fullt på høyde med det norske, og mange mener også at det er bedre her. Men mye grunnet språkbarrierer velger mange å la barna gå i skandinaviske skoler. I San Agustin ligger den Svenska Skolan på Gran Canaria, mens du i Arguineguin finner den norske skolen Colegio Noruego. Det er ikke alltid lett å få plass her, så for å være sikker gjelder det å søke skolepplass i god tid. Helårselever går som regel foran i køen. Prisene for skoleplass ligger i San Agustin på 3.362 Euro per barn, mens i Arguineguin koster det 23.000 kroner og her får du 50 % rabatt på barn nummer 2 og barn nummer 3 får gratis skoleplass.

Hvis du er fastboende på Gran Canaria og har fått residencia, har du fullverdig medlemskap i det spanske helsevesenet, og mange mener at dette ligger flere hakk over det norske. Du må skaffe deg et helsekort hvor du har navnet til fastlegen din på baksiden. Dette ordner du enklest på ditt lokale Centro Salud. Hvis du skal hente ut medisiner på resept, betaler du omtrent 10 % av vanlig pris, og dette er til og med gratis for pensjonister.


Priser på bolig

Prisnivået på boliger på Gran Canaria ligger en god del over populære destinasjoner for nordmenn på fastlandet, som for eksempel rundt omkring Alicante, men også på Costa del Sol. En vanlig leilighet med 2 soverom i turistområdene får du fra rundt 150.000 Euro og oppover, men om du er villig til å bosette deg litt nordover, i området rundt Vecindario og Arinaga er det mulig å finne leiligheter til halve prisen om du er heldig. Prisene generelt sank på Gran Canaria etter den siste finanskrisen i 2007/2008, men holdt seg rimelig stabile på sørsiden av øya. Nå er prisene igjen på vei oppover, så hvis du lurer på å investere i en feriebolig nå, bør du kanskje ikke vente alt for lenge. Den litt ugunstige eurokursen gjør kanskje at en del sitter på gjerdet nå, men der er det vanskelig å spå framover. Prisene på utleie har steget ganske kraftig de siste årene, så hvis du tenker på å leie ut boligen din når du ikke bruker den, kan du regne med en ganske god ekstra inntekt. Det er viktig å være klar over at slik inntekt må deklareres og skattes av nå, og det er store bøter for de som forsøker å unndra skatt.

Prisnivået generelt

Det hjelper så klart også en del at det generelle prisnivået på mat, drikke og andre vanlige husholdningsartikler er mye billigere enn i Norge. Hvis du styrer unna butikkene i nærheten av eller på hotellene, og heller handler på butikker som Mercadona eller Hiperdino, så koster handlekurven omtrent halvparten av hva den gjør i Norge, om ikke mindre. Litt det samme gjelder også for klær og sko, og så får du huske på at kostnaden for vinterklær og andre utgifter som har med vinter å gjøre, stort sett ikke eksisterer på Gran Canaria. Handler du øl og vin etc. så ligger vel de prisene på omtrent en fjerdedel av hva man må ut med i Norge. Enkelt forklart så må du ha omtrent dobbelt så mye penger i Norge som du behøver på Gran Canaria, for å ha samme levestandard økonomisk.
Del denne posten med andre :