Reiseguide om Gran Canaria

Slider

[8][feriesteder][slider-top][Nye Inlegg]

Starte firma på Gran Canaria

| 2 Kommentarer
Hvis du vil starte et nytt firma på Gran Canaria har du flere muligheter, og vi skal se på de to i hovedsak vanligste selskapsformene. 

Mange som vil jobbe på Gran Canaria velger å bli ansatt hos andre, og her er en oversikt over typer av jobber man kan skaffe seg, men for deg som vil starte eget firma, er det viktig å holde tunga rett i munnen. Det spanske byråkratiet er litt mer tungvindt enn hva man er vant til i Norge, det er for eksempel ikke mulig å fikse alt på nettet, det må til med en del personlig oppmøte. Språket er også for mange et hinder for å forstå alle juridiske termer når de vil bli selvstendig næringsdrivende i Spania. Derfor vil du være nødt til å skaffe deg en regnskapsfører som kan hjelpe til med papirmøllen. Det gjelder å finne et bra regnskapskontor eller Asesoria, som det heter på spansk. En som absolutt kan anbefales er Nicolas Moreno del Pino, han holder til i Vecindario og kan kontaktes på telefon 928 795 650. Du er avhengig av å kunne snakke spansk, eller i hvert fall ha noen som kan oversette for deg. Men det finnes også flere lengre sør på Gran Canaria som kan hjelpe deg, og som også snakker engelsk. Men, hvis du vil drive et firma i Spania, bør du for din egen del begynne å lære deg spansk så fort som mulig.

Hvilken selskapsform skal man velge? Autónomo eller S.L.

Forskjellen på å jobbe som autónomo eller å starte et SL, kan sammenlignes med at du som autónomo har et enkeltmannsforetak, mens et SL (Sociedad Limitada) tilsvarer et norsk aksjeselskap (AS). På samme måte som i Norge har man personlig ansvar hvis man velger å begynne som autónomo, mens med et SL er det firmaet som står ansvarlig om noe skulle skje. Den største forskjellen ligger i oppstartskostnader.

  • Som autonomo må du først meldes inn til hacienda (skatteverket), noe som kalles alta de autónomo, hvor man benytter et skjema som heter 036. Deretter må du meldes inn i Seguradad Social (folketrygden) med skjemaet TA.0521. Kostnaden for å benytte en regnskapsfører til dette bør ligge i underkant av 200 €. Deretter betaler man inn 265 € til Seguridad Social hver måned (billigere hvis du er under 30 år), som selvsagt er fradragsberettiget. Skal du drive fra et lokale, må du også skaffe deg en lisens fra ditt lokale Ayuntamiento (rådhus), hvor kostnaden avhenger av størrelsen på lokalet og type av aktivitet.

  • For å starte et SL kreves det først og fremst en aksjekapital på ca. 3.000 € pluss kostnader for opprettelse av firmaet. Du må bestemme og registrere et firmanavn som ikke er i bruk, og bare dette kan være en tidkrevende prosess. Deretter må du opprette bedriftens stiftelsesdokument, og registrere firmaet hos notarius publicus. Firmaet må så registreres hos Registro Mercantil (foretaksregisteret) og innhente et CIF-nummer (org. nummer). Kostnaden som en regnskapsfører tar for å gjøre hele denne jobben, varierer på mellom 1.000 € og opp til 2.000 € avhengig av hvem man velger til å gjøre jobben.

Mange anbefaler derfor å begynne som autónomo, for deretter å starte et SL når forretningen begynner å få en viss omsetning. Da slipper du å satse for mye penger up-front.

Hva lønner seg mest skattemessig?

Hvilken selskapsform som er mest gunstig i forhold til skatt, kommer ann på hvor stor omsetning firmaet kommer til å ha, og eventuellt hvor mange ansatte du planlegger å ha. Som autónomo betaler du i utgangspunktet inn en forskuddsskatt hvert kvartal på 20 %. Når året er sluttført må du levere inn RENTA (selvangivelse) hvor den totale inntekten tas med i beregningen. Har du tjent lite penger vil du få tilbake på skatten (av de 20 % som allerede er betalt inn), men hvis du har tjent mye penger og ikke har noe særlig å trekke fra, vil du trolig måtte betale inn ekstra skatt. Skatten i Spania er progressiv opp til omtrent 50 %, så jo mer du tjener, jo mer må du betale i skatt. For et SL så skattes overskuddet opp til ca. 90.000 € med 30 % og overskytende med 35 %.

En grei huskeregel kan være at skattemessig så lønner det seg som regel å jobbe som autónomo, hvis du tjener opp til ca. 45.000 € i året. Regner du med å ha et overskudd på over 50.000 € vil det trolig lønne seg å etablere et SL. Men sjekk alltid med din Asesor eller Gestor hva som er mest lønnsomt i ditt tilfelle.

Virker det komplisert? Ja, det er ikke så veldig enkelt å starte et firma på Gran Canaria, men finner du riktig person til å hjelpe deg på enten en Gestoria eller Asesoria, har du kommet langt på vei. Her kan det desverre fort bli dyrt å velge feil person, så prøv å finn noen som er anbefalt av andre. Lykke til!
Del denne posten med andre :